Beautyboxen?

Al een paar maanden hou ik ze in de gaten: de beautyboxen die het laatste halfjaar Nederland veroveren. Een abonnement waarmee je elke maand een aantal verzorgingsproducten van verschillende merken toegezonden krijgt om uit te proberen. De inhoud is elke maand een verassing, maar er is vaak een breed scala aan merken en soorten producten beschikbaar. De maandelijkse opzegbaarheid maakt het een extra aantrekkelijk concept.

Ik vraag het me al vanaf het begin af. Zal ik? Zal ik niet? En zo ja: welke dan? Al bij het uitkomen van de eerste box medio november 2011 was mijn interesse gewekt, maar ik besloot af te wachten en eerst eens te zien welke kant het uit zou gaan.

Ondertussen zijn we een aantal maanden verder, er zijn diverse boxen bijgekomen en ik ben opnieuw op onderzoek uitgegaan. Ondertussen heb je de volgende keuzes:

De Glossybox. De eerste echte nederlandse beautybox, van start gegaan per november 2011. Op het moment van schrijven is dit de grootste en bekendste box met veel leden en verschillende merken die in de box voor kunnen komen. De box kost € 12,50 per maand incl. verzenden en hiervoor krijg je 5 producten (dit kunnen miniaturen of full-size producten zijn). Een lijst met meewerkende merken staat op de website. Door feedback te geven kun je punten verdienen, waarmee je een gratis Glossybox kunt verdienen. De Glossybox heeft een ruime sortering aan haar- en huidverzorging, make-up, geuren en manicureproducten van verschillende prijsklassen.

De Truly Yours Box. Deze box is twee maanden later van start gegaan als de Glossybox en heeft ondertussen ook een groot aantal aanhangers. De kosten van deze box zijn € 12,95 per maand en ook hier krijg je 5 verzorgingsproducten, miniatuur of full-size. De merken waarmee gewerkt wordt zijn te vinden op de website. Deze box heeft ook een eigen webshop, waar je full-size producten van eerder verzonden artikelen kunt bestellen. Door anderen te vertellen over de inhoud van de box kun je punten verdienen, die, volgens de website, weer in de shop te besteden zijn. De Truly Yours Box lijkt zich wat meer te richten op huidverzorging, geuren en make-up (en in mindere mate haarverzorging) van (wat duurdere) high-end merken.

De Beautybox. Kosten: € 12,50 per maand voor (ook hier) 5 producten van verscheidene merken. De meewerkende merken zijn helaas niet terug te vinden op de website. Deze box is nog niet zo lang geleden van start gegaan: in maart 2012 is de eerste editie uitgekomen. Ook hier is weer een puntensysteem, waarmee je middels feedback punten kunt opsparen voor een gratis box. De Beautybox is, voor zover ik nu kan zien, een mix van wat meer high-end huid- en haarverzorging, make-up, geuren en manicureproducten.

De Blendbox. Deze box moet nog beginnen en gaat (zonder korting) € 11,95 kosten. Deze box zegt zich meer te zullen richten op make-upproducten, hoewel de eigen website hierover onduidelijk is. Op dit moment is de website sowieso niet heel erg informatief: behalve een puntsgewijze, summiere omschrijving van wat het concept ongeveer inhoud -en dat is pretty much hetzelfde als de andere boxen: je krijgt artikelen van verschillende merken en je kunt punten sparen- en het feit dat de eerste box is uitverkocht is er niet te vinden. Wanneer die eerste box uitkomt staat er niet. Inschrijven kan niet. Welke merken er meewerken is het één en ander over te vinden via twitter e.d., maar op de website zelf staat niks. Er staat een actieprijs genoemd van 10 euro, maar nergens staat uitgelegd of je je eerste box altijd voor deze prijs krijgt, of dat deze prijs alleen voor de eerste box gold.

Dus ik was op onderzoek uit en vroeg me af: is dit iets voor mij? De jubelende verhalen over hoeveel de inhoud wel niet waard was t.o.v. de betaalde prijs voor een box bekijk ik enigzins met argusogen: het is leuk om voor 12 of 13 euro producten ter waarde van 30 tot 50 euro te ontvangen, maar als er niks bij zit dat je normaal ook gekocht zou hebben is dat nog niet per sé winst. De kern is dus eigenlijk: vind jij het leuk om nieuwe dingen te proberen tegen een gereduceerd maandtarief? En zo ja, wat voor producten wil je dan proberen? Als je er wat geld voor over hebt kun je een hoop moois voor een klein bedrag ontvangen en in aanraking komen met merken die je nog niet kende, of nog niet hebt geprobeerd.

In dat opzicht is dit dus zéker iets voor mij: nieuwe spulletjes testen is iets waar ik al sinds ik mijn opleiding deed veel mee bezig ben. De laatste jaren wat minder vervent als ‘toen ik nog jong was’, maar de interesse blijft. Heb ik daar een bedrag van 12 à 13 euro per maand voor over? Ja. Maar niet voor meerdere boxen. En welke past het beste bij mij?

Na lang wikken en wegen heb ik besloten voor de Truly Yours-box te gaan.

De Blendbox vond ik eigenlijk het interessantst, maar gezien de grote consternatie op het internet over allerhande kinderziektes bij betalingen, inschrijvingen etc., gekoppeld aan diverse bedenkingen over de herkomst ervan (andere boxen zijn in de markt gezet door een grote partij, maar van de herkomst deze box is maar weinig bekend) vind ik dubieus. Bovendien vind ik commentaar op het ontbreken van contacten/netwerk met merken (op Twitter schijnen ze nog merken aan het benaderen te zijn) en ook dit komt op mij onprofessioneel over. Ik pas.
De Beautybox valt voor mij af omdat ook hier nog teveel onduidelijkheid is. Er is geen lijst met meewerkende merken beschikbaar en er zijn pas 2 boxen uitgekomen, zodat het beoordelen van de inhoud ook lastig is. Daarnaast is de box voor juni al uitverkocht: als ik dus lid wil worden ‘mag’ ik pas per juli meedoen! Ik ben misschien wat ouderwets, maar wanneer een bedrijf mij gaat vertellen wanneer ik wel of niet iets bij ze mag kopen knap ik er toch een beetje op af.
Dan de Glossybox.. Maar deze is mij niet high-end genoeg (insert blozende smiley). Ik gebruik zelf nauwelijks huidverzorging van ‘drugstore brands’ en daarvan zie ik toch veel voorbij komen. Daarnaast vind ik dat er relatief veel haarverzorging inzit en het is niet dat ik daar niet voor opensta.. Maar als ik een doos krijg met 2 à 3 haarverzorgingsproducten ben ik, om eerlijk te zijn, teleurgesteld. Het heeft niet mijn directe interesse.

De Truly Yours Box dus. High End producten, af en toe wat haarverzorging maar niet te veel, merken die ik al langer van naam ken doch nog nooit uitprobeerde.. Ja, ik ben benieuwd. En alle zakelijke, rationele overwegingen daargelaten: als ik naar de inhoud van de boxen uit het verleden kijk is dit gewoonweg degene die mij het meest blij zou maken. In the end is dat het hele verhaal, nietwaar? Je geeft het geld er niet aan uit omdat je geld wil besparen, je geeft het geld uit omdat je een doos verwacht vol verassingen, waar je blij van wordt. Toch?

In juni ontvang ik als het goed is mijn eerste box. Ik hou jullie op de hoogte!

bloglovin

Leave a comment for: "Beautyboxen?"